Најнапреднији ПВО ракетни систем Кине надограђен и тестиран – „стопостотни успех“

Кинеско ратно ваздухопловство тестирало је надограђену верзију свог најнапреднијег противваздухопловног ракетног система на непознатом терену. Тест је, према наводима кинеских медија, изведен успешно.
Sputnik
На кинеској војној вежби у којој је учествовао систем HQ-9B, циљ је био показати што све тај систем може, с обзиром на то да кинеска војска наставља пуном паром са својим плановима за развој модерне војске спремне за борбу у сваком тренутку.
“Желимо да научимо како да заштитимо и одржимо нови систем наоружања на неравном терену, као и да га боље камуфлирамо... и да испробамо све како бисмо испунили задатке”, рекао је за кинески ЦЦТВ командант кинеског ратног ваздухопловства Ду Тао.
Током вежбе, противваздухопловна јединица кинеске војске нашла се на непознатом терену и чекала почетак симулације сукоба између црвене и плаве војске.
Користећи HQ-9B систем, противваздушна јединица оборила је четири дрона с четири пројектила, односно стопостотним успехом, известио је ЦЦТВ.
Вежба је изведена као заједничка операција више различитих војних јединица, укључујући и јединице противваздухопловне ракетне одбране и јединица за стратешку подршку опремљених радарским и електронским системом за рано упозорење. 
Кина представила најновије појачање: Три ратна пловила ― Чангженг-18, Хајнан и Далијан /видео/
Кинеске специјалне трупе играле су улогу плаве војске И користиле су системе за електромагнетно ометање како би збунили деловање ХQ-9Б ракетног система.
HQ-9B је нови кинески ракетни противваздухопловни ситем с вертикалним начином лансирања средњег или дугог домета. Максималан домет ракета тог противваздушног система износи 250 километара.
Тај јсистем је већ био распоређен на кинеска острвау Јужном кинеском мору 2016. године, а у међувремену је његова морнаричка верзија ХХQ-9Б постављена и на кинеске нове ракетне разараче Тип 052Д.
Војни стручњак из Пекинга, Жоу Ченминг рекао је овом вежбом кинеска војска жели да покаже своју пуну способност деловања, пренео је "Бизнис инсајдер".
Коментар