Порука Младићевог адвокатa: Осуђен је генерал а не српски народ

Победила је политика а не право,  речи су којима је адвокат генерала Ратка Младића Бранко Лукић прокоментарисао другостепену пресуду Жалбеног веће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу. Пресудом је потврђена првостепена пресуда Младићу којом је осуђен на доживотни затвор.
Sputnik
„Постоји само могућност да уложимо ванредни правни лек – да се тражи преиспитивање правоснажне судске одлуке, али то је на неком академском нивоу,“ констатује наш саговорник.
Хашки суд у бројкама ЛАТ
Како каже, првостепена пресуда ни у ком делу није измењена, јер је већина судија гласала за све наводе из првостепене пресуде.
„Пресуда за геноцид у Сребреници, а не и у пет општина не може да има никакву правну реперкусију на Републику Српску или државу Србију, а данас нисмо чули ни видели да је оптужен српски народ већ генерал Младић, иако је тужилаштво покушало да својом оптужницом наметне кривицу српском народу,“ објашњава Лукић.
Пресуде Хага
Лукић каже да иако нема правних реперкусија за очекивати је да буде политичких. 
„Надали смо се да ћемо успети, а толико је било грешака, али није било воље да се сагледају докази,“ закључује Лукић.
Пресуда Младић
Суд је иначе одбио и жалбе тужилаштва да се Младић оптужи и за геноцид у пет општина за које је ослобођен по првостепеној оптужници.  
Прочитајте још:
Коментар