„Поента је да се искористи оно што су нам Бог и мајка природа дали. Да не извозимо кукуруз камионима и воће у сировом стању. Прерадом и синергијом неколико компонената добијамо финални производ који је конкурентан како на европском тако и на светском тржишту, а зарада је и до три пута на тај начин већа“, изјавио је Недимовић за агенцију Рина, преноси Б92.
Приликом посете Чачку обишао је компанију „Мока“ која је осмислила јединствен производ, у ком су се спојили српска традиција и иновативност.
„Они су пласирали кнедле са шљивама, по старој српској рецептури уз домаће сировине. За само пар минута имате готов специјалитет и то је оно што страни купци траже. То је на неки начин револуција у прехрамбеној индустрији. Неопходно је и да наши произвођачи буду конкурентни на страном тржишту, стога Влада РС подстиче улагања у модернизацију технологије, куповину и набавку савремене опреме“, каже Недимовић.
Чачанска компанија је најбољи пример колико је важно улагати у опрему, јер је након набавке нових машина дуплирала производњу. Од 10.000 тона, сада се очекује повећање капацитета на 20.000 тона. На месечном нивоу производи чак 500 тона кнедли, са различитим врстама пуњења и утроши око 2.000 тона воћа годишње.
Прочитајте и: