Договорити посету Путина Србији: Вучић и Грушко разменили важне поруке /фото/

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са замеником министра иностраних послова Русије Александром Грушком, са којим се сагласио да је свака посета руских званичника потврда високог степена међусобног разумевања и сведочанство добре српско-руске сарадње.
Sputnik
Вучић је изразио наду да бисмо могли да договоримо посете високих руских званичника, укључујући и посету председника Путина, саопштила је прес служба председника.
Грушко је, као најближи сарадник министра Сергеја Лаврова, изнео уверавања о даљем унапређењу иначе блиске сарадње двеју земаља.
Осим о билатералним односима и будућим заједничким пројектима, Вучић и Грушко разговарали су и о ситуацији у региону и, с тим у вези, о току дијалога Београда и Приштине.
Председник Вучић је истакао да је српска делегација имала тежак дан у Бриселу, али је чврсто заступала државне и националне интересе борећи се за политички компромис. Он је и овом приликом захвалио на активној подршци Русије у одбрани целовитости и независности Србије у међународним форумима.
Председник Вучић је такође захвалио на помоћи Русије током пандемије КОВИД-19 и за испоруке вакцине Спутњик В, а посебно за заједничку производњу тих вакцина у Институту Торлак, чији је пробни рад званично покренуо са председником Путином.
Селаковић: Надамо се Путиновој посети Београду до краја године /видео/
Вучић се одмах по завршетку састанка огласио на свом профилу на Инстаграму, рекавши да је од Грушка добио уверавања о даљем унапређењу сарадње Србије и Русије.
"Одличан састанак са Александром Грушком, најближим сарадником Сергеја Лаврова. Пренео сам важне поруке Србије за председника Путина и министра Лаврова и добио уверавања о даљем унапређењу, иначе веома блиске сарадње између Србије и Русије", написао је Вучић на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав".
Он је поручио да се у тешким тренуцима "увек најјасније види ко вам је пријатељ".
Уз пост је објављена и фотографија са састанка.

Сарадња у производњи руске вакцине доприноси јачању односа

Са замеником министра спољних послова Русије разговарао је и председник Народне скупштине Ивица Дачић. Саговорници су се сложили да добре политичке односе треба искористити и за даље унапређење и јачање економске сарадње.
Посебан допринос јачању наших односа даје и сарадња у производњи руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Србији, истакли су Дачић и Грушко.
Грушко је информисао Дачића о састанку председника Руске Федерације Владимира Путина и председника САД Џозефа Бајдена који је пре два дана одржан у Женеви.
Ивица Дачић је тим поводом оценио да су директни разговори веома важни и изразио наду да ће овај састанак допринети отклањању неразумевања и попуштању напетости између Русије и САД.
Председник Народне скупштине Ивица Дачић и заменик руског министра спољних послова Александар Грушко
„Добре политичке односе треба искористити и за унапређење и јачање економске сарадње“.
Заменик шефа руске дипломатије пренео је срдачне поздраве руског руководства, истичући да је недавна посета Дачића Руској Федерацији била веома успешна и да је дала нови допринос јачању билатералних односа две земље који су на веома високом нивоу.
Грушко је, такође, заједно са амбасадором Русије у Београду, Александром Боцан-Харченком, положио цвеће на споменик Вечној ватри.
Заменик министра иностраних послова Руске Федерације Александар Грушко полаже цвеће на споменик Вечној ватри
Подсетимо, Грушко је последњи пут у Београду боравио у новембру 2019. године када је на састанку са тадашњим шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем рекао да многе снаге желе да Балкан и Србију претворе у арену политичке конфронтације, као и да желе да их ставе пред вештачки избор између Русије и Запада.
Тадашња посета Грушка Србији била је увертира за састанак Вучића са руским председником Владимиром Путином у Сочију, у децембру исте године.
Прочитајте још: 
Коментар