Хеликоптер којим је летео колумбијски председник погођен са више хитаца /видео/

Колумбијски председник Иван Дуке Маркес потврдио је да је на хеликоптер којим је летео са другим званичницима извршен напад и да је летелица више пута погођена хицима из ватреног оружја.
Sputnik
Инцидент се догодио у петак, док је председников хеликоптер летео кроз колумбијску регију Кататумбо, према Кукути, главном граду провинције Норте де Сантандер, потврдио је Дуке у видео поруци, преноси Ројтерс.
„Оно што је очигледно је да је ово био кукавички напад, пошто се могу видети рупе на председниковој летелици“, нагласио је колумбијски председник.
Поред њега, у хеликоптеру су били и други званичници, укључујући министра одбране Дијега Молана, министра унутрашњих послова Данијела Паласиоса и гувернера Норте де Сантандер Силвана Серана.
Из председништва је потврђено да у инциденту није било повређених, а надлежним органима дата су јасна упутства да пронађу оне који стоје иза напада на председнички хеликоптер.
На снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама, чује се пуцњава из највероватније аутоматске пушке док хеликоптер прелеће област Кукуте.
На снимцима и фотографијама које су објавили колумбијски медији, види се да је хеликоптер погођен са пет или шест метака, преноси РТ. На хеликоптеру су оштећени задњи део летелице, пропелер и панели који покривају мотор, али је он безбедно слетео.        .
Одговорност за напад још нико није преузео.
У немирном регион Кататумбо, на граници Колумбије са Венецуелом, налазе се велике плантаже коке, главног састојка кокаина.
​Ту делују и герилци левичарске Националноослободилачке војске (ЕЛН), бивши борци Колумбијских револуционарних оружаних снага (ФАРЦ) који одбијају мировни споразум из 2016. године са владом, заједно са наоружаним криминалним групама умешаним у трговину дрогом.
Недавно је у овој области забележен и напад аутомобилом бомбом у касарни колумбијске војске, када је повређено 36 људи.
Прочитајте још:
Коментар