Јанез Јанша: Двоструки стандарди воде распаду ЕУ, борићемо се за једнака права за све

Премијер Јанез Јанша, након што је Словенија преузела председавање ЕУ од Португала, поручио је да ће се његова земља борити против двоструких стандарда у Унији.
Sputnik
Јанша је на церемонији поводом Дана државности симболично преузео председавање ЕУ од португалског министра спољних послова Аугушта Сантуша Силве и рекао да Словенија, пошто други пут председава Унијом, има одређено искуство са вођењем таквих заједница, преноси СТА.
"Знамо шта функционише, а шта не, знамо да су двоструки стандарди пут ка распаду и борићемо се за једнака правила за све", нагласио је Јанша.
Захваливши португалском председавању ЕУ на, како је рекао, "изванредном раду" у тешким околностима, Јанша је рекао да ће Словенија учинити све да постпандемијски опоравак буде брз и ефикасан и да се што пре поставе темељи за стратешку аутономију Уније, пренео је Танјуг.
Он је подвукао да је визија Словеније и ЕУ заснована на слободном изражавању мишљења, високим стандардима заштите људских права и владавине закона, који подразумевају једнака правила за све.
Јаншиним обраћањем завршена је у петак двосатна церемонија националног Дана државности, на којој су учествовали највиши словеначки званичници и политичари, верски лидери, као и високи гости из суседних држава и ЕУ.
Свечаношћу је обележена 30. годишњица словеначке државности, али и предстојеће председавање Саветом ЕУ, које формално започиње 1. јула.
Коментар