Пољски експерт о „Северном току 2“: САД признале пораз, а Пољска „испала будала“

Члан националног савета за развој при председнику Пољске, професор на Универзитету у Варшави Витолд Модзелевски признао је неуспех стратегије протестовања против пројекта „Северни ток 2“, преноси лист „Мисл Полска“ у коме је објављен чланак експерта.
Sputnik
Према речима експерта, противљење реализацији руског пројекта за Пољску није имало никаквог економског смисла, већ је то само био покушај да се угоди Вашингтону. Модзелевски у свом чланку пише да такву стратегију очекује фијаско.
„Као што знамо, Вашингтон је признао пораз – испоставило се да су протестовање и санкције бескорисни, а ми смо, као и у случају политике подршке постмајданске Украјине, испали будале“, сматра Модзелевски.
Према његовом мишљењу, у тој ситуацији Запад је „издао“ Пољску. Притом додаје да би пуштање гасовода у рад могло бити од користи за Варшаву, јер би земља могла да купује гас по нижој цени у Русији или по вишој цени у Немачкој.
Раније је агенција Блумберг јавила да САД и Немачка планирају да се договоре о обавезама за јачање украјинске енергетске инфраструктуре и компензацији транзитних прихода које би могла да изгуби услед покретања "Северног тока 2". Како се наводи, две државе разматрају начине "обуздавања руске агресије уз помоћ претње санкцијама".
Прочитајте још:
.
 
Коментар