Вучић посетио цркву у Дежеви, родном месту Светог Саве /фото/

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас новоизграђену Цркву Светог Саве у Дежеви, надомак Новог Пазара, која је посвећена утемељивачу Српске православне цркве, рођеном у овом крају.
Sputnik
Вучића су испред цркве дочекали мештани, који су сагласни у ставу да им значе и нова црква, као и посета председника.
Вучић се интересовао да ли у родном месту Светог Саве има деце, а поразговарао је и са најмлађима који су га дочекали. Како им је рекао, и он је дошао данас у Дежеву да слави Светог Саву.
"Поносан сам на чињеницу што смо заједнички и уз благослов владике Теодосије, затим уз вашу подршку и помоћ, кренули да подижемо овако величанствен храм на тако важном месту за српску историју, у родном месту Растка Немањића, Светог Саве", казао је Вучић и обавестио мештане да је држава определила новац који недостаје за завршетак радова на цркви.
Истакао је да је за мештане Дежеве најважније да им се обезбеди будућност и како је навео један од предуслова за то је да се изграде путеви који ће повезати српска села.
Александар Вучић
Председник Србије обраћа се мештанима Дежеве.
Парох цркве Свети Сава Иван Јеремић подсетио је да је благословом епископа Теодосија у октобру 2012. године постављен камен темељац за изградњу заветног храма Светог Саве у његовом родном селу Дежеви.
Од тада су захваљујући прилозима мештана, али и наших људи широм отаџбине и иностранства, као и помоћи државе Србије, на храму завршени груби грађевински радови.
Црква је покривена, постављен је часни крст 2018. године, а у унутрашњости цркве зидови су омалтерисани и изглетовани.
Отац Иван каже да је постављено и подно грејање и нада се да ће уз Божији благослов радови бити настављени.
Парох цркве Свети Сава Иван Јеремић
Парох цркве Свети Сава Иван Јеремић
У плану је да се ураде завршни радови, односно постављање подног мермера, фасаде, уређење порте.
"То нам је потребно како би се радови на цркви што пре привели крају и црква увела у богослужбену употребу на радост свих мештана, српскога рода и народа у родном селу Светог Саве. Ако Бог да и услови се створе, потребно је око 200 радних дана да се све то заврши", казао је отац Иван, пренео је Танјуг.
У близини Храма налазе се остаци старе Немањићке цркве, а недалеко је Петрова црква, као и манастири Ђурђеви ступови и Сопоћани.
Црква Светог Саве у Дежеви
Дежева је место у којем је Стефан Немања стварао прву српску државу, где су се доносиле важне одлуке за српски народ.
Из Дежевске долине потекли су Вукан, Стефан Првовенчани и Растко, а овде су расли и други Немањићи - Радослав, Владислав, Урош, Драгутин и Милутин.
Коментар