Лавров предложио Вашингтону поништавање нездраве ситуације у односима

Москва је спремна да поништи „нездраву и неприхватљиву“ ситуацију у руско-америчким односима, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Sputnik
На конференцији за новинаре након састанка са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, Лавров је подсетио да је тренутну кризу између Русије и Сједињених Америчких Држава изазвала администрација бившег америчког председника Барака Обаме.
Према његовим речима, Москва је спремна да „разговара“ о томе, али искључиво уз узајамно поштовање и „на основу равнотеже међусобних интереса“.
„Спремни смо да потражимо такву равнотежу. Надам се да ће и Американци сазрети и да ће тражити такав баланс не само у области стратешке стабилности, већ и у свим другим областима у којима постоје проблеми, а њих има много“, рекао је руски министар.
На самиту 16. јуна у Женеви, председници Русије и САД, Владимир Путин и Џозеф Бајден, договорили су се да започну консултације о стратешкој стабилности које би требало да постави темеље за будућу контролу наоружања. Како се наводи у изјави двојице лидера након завршетка самита, Москва и Вашингтон теже да поставе основу за будућу контролу наоружања и мере за ублажавања ризика.
Прочитајте још:
Коментар