ЛНР: На територији под контролом Кијева распоређено тешко наоружање

Народна милиција самопроглашене Луганске Народне Републике саопштила је да је на територији под контролом Кијева распоређено тешко наоружање украјинских снага.
Sputnik
Конкретно, на железничкој станици у месту Рубежно регистровано је шест ПРО комплекса „Стрела -10“, комплекс „Тунгуска“, шест противтенковских топова „Рапира“, три хаубице „Љагушка“, девет противтенковских навођених ракетних комплекса „Конкурс“ и 21 борбено оклопно возило.
Према речима портпарола Народне милиције Ивана Филипоненка, оклопна возила су такође уочена у још два места под контролом Кијева.
ЛНР: Украјински диверзанти напали посматрачки пункт, погинуло пет устаника
„Кршећи 3. тачку додатних мера противник наставља да размешта наоружање и технику у насељима на територији под контролом Кијева“, рекао је Филипоненко.

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Свеобухватни прекид ватре у Донбасу ступио је на снагу 27. јула прошле године. Ове мере подразумевају потпуну забрану паљбе, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Поред тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају да буду на снази све док се сукоб не реши у потпуности. Међутим, од фебруара 2021. ситуација у Донбасу поново је почела да се погоршава.
Прочитајте још:
Коментар