Влада Црне Горе укида споразум са САД о имунитету војника?

Влада Црне Горе саопштила је да је потребно наставити активности на основу обострано прихватљивог модела, како би се пронашле најприкладније административне процедуре за укидање билатералног споразума са САД о имунитету.
Sputnik
То је наведено у Информацији о стању приступних преговора са ЕУ, која је усвојена на последњој седници Владе, а у делу документа о Поглављу 31, које се односи на спољну и безбедносну политику, преноси Танјуг писање Дана.
Додаје се да ће циљ те координације бити решење које је прихватљиво за све стране и које ће допринети успешном затварању дефинисаног мерила.
Црна Гора је са Сједињеним Америчким Државама у мају 2007. године потписала Споразум о статусу снага (СОФА), којим је регулисан привремени боравак америчких војника на црногорској територији.
Међутим, Европска унија је одмах критиковала потписивање таквог уговора о неизручивању америчких и црногорских држављана Међународном кривичном суду (МКС), наводећи да је у супротности са упутствима Брисела.
Европска комисија је у својим извештајима о напретку Црне Горе у придруживању ЕУ истицала да Црна Гора треба да прилагоди споразум са САД о имунитету њених и америчких држављана пред Међународним кривичним судом ставовима Европске уније.
Прочитајте и:
Коментар