Зашто не треба бацати бели део лубенице

У белом делу лубенице су позамашне количине цитрулина које реагују са нашим ензимима. Настаје аргинин који повољно делује на кардиоваскуларни систем и јача циркулацију, каже нутриционисткиња Оља Мартинић.
Sputnik
У белом делу лубенице (кори) се налазе велике количине витамина Б6, Ц, А, магнезијума, цинка и калијума. Садржи и аминокиселину цитрулин која је одлична за здравље срца и крвних судова, бољу циркулацију, а тиме и бољи либидо. 
Пет намирница које убрзано топе килограме током лета
"У белом делу лубенице су позамашне количине цитрулина које реагују са нашим ензимима те настаје аминокиселина аргинин за коју знамо да повољно делује на кардиоваскуларни систем и јача циркулацију. Понаша се слично као вијагра, додуше знатно слабије, односно, морали бисмо да поједемо баш велике количине белог дела лубенице како би имали исти учинак као од вијагре", објаснила је Оља Мартинић, дијететичарка и нутриционисткиња Нутриционистичког саветовалишта Оља из Сплита.
"Лубеницу често једемо самостално. Ипак особе које су гојазне или избегавају намирнице високог гликемијског индекса треба да користе лубеницу као састојак смути напитка и да додају уз црвени и бели део орашасте плодове како би се добио напитак умереног гликемијског индекса. Свакако предлажем да искористите висококвалитетни део лубенице", додала је.
Од белог дела лубенице може се направити слатко, компот или салата, пренео је хрватски портал "24 сата". 
Прочитајте још:
Коментар