Зна ли Бенет да је Грачаница за Србе исто што и за Јевреје Зид плача

Србија би требало да јасно стави Израелу до знања да би било какво учешће у акцијама повезаним са српским споменицима од Дечана до Грачанице па надаље било исто што и отмица Зида плача Јеврејима. Израелци морају да знају да је то исто и да ћемо се ми поставити као да је то директан акт агресије.
Sputnik
Овако историчар Драгомир Анђелковић коментарише обећање израелског премијера Нефтали Бенета премијеру тзв. Косова Аљбину Куртију да ће му помоћи у очувању културног наслеђа. Бенет је један од ретких који је одговорио на Куртијево писмо послато још крајем маја, у коме премијер привремених приштинских институција истиче „одлучност косовске владе да заштити целокупно културно наслеђе, посебно мањинских заједница, попут православних манастира и цркава“.

Израел није спреман да помогне отмицу српског Зида плача

Курти је писмо послао на адресе 56 шефова држава и влада, укључујући Београд, а Бенет је одговорио да ће Израел „бити срећан“ што може да помогне „у заштити споменика од универзалне културне вредности, као и у помоћи да се на њих обрати пажња, али и у њихово претварање у туристичку дестинацију. Имамо огромно искуство са нашим културним местима у Израелу, посебно у Јерусалиму и оно што у том смислу знамо, поделићемо са вама“.
Према Анђелковићевим речима, овакав одговор израелске владе је апстрактан, јер се из писма не види на заштиту чије културне се мисли и да ли је Израел спреман да учествује у нечему што би се могло назвати отмица српске културне баштине.
„Мислим да Израел није спреман да иде толико далеко да учествује у отмици српског културног наслеђа не само због односа према Србији, већ због генералног односа према светској културној баштини“, каже Анђелковић.

На КиМ је уништено и јеврејско наслеђе

Понуда израелског премијера Нефтали Бенета премијеру тзв. Косова Аљбину Куртију у очувању културног наслеђа је изненађење, јер се од Израела природно очекује повећана осетљивост на уништавање, присвајање, фалсификовање и негирање било чијег наслеђа и историје, сматра новинар из Грачанице Живојин Ракочевић.
„Двадесет година администрација у Приштини и косовске институције нису успеле да пруже минимум заштите српском културном наслеђу и свима који не припадају албанском етничком корпусу. Нестало је готово све што је припадало другима, а премијер Израела требало би да зна да у те друге на КиМ спадају и Јевреји, којих је овде остало тек неколико породица. Једва је заустављено уништавање једног, док су на другом јеврејском гробљу у Приштини исписивани кукасти крстови“, каже Ракочевић.
Наш саговорник подсећа на догађаје из 2007, када су тешки камиони прво срушили ограду на јеврејском гробљу које се налази у оквиру православног гробља у Приштини, а потом истоваривали огромне количине шута. Други инцидент догодио се 2011, такође у Приштини, када су надгробне плоче другог јеврејског гробља „украшене“ кукастим крстовима.
Гомиле шута на јеврејском гробљу 2007.
Ту, према Ракочевићевим речима, није био крај уништавању јеврејског културног наслеђа на КиМ — када су сазнале да ће се 2011. вратити у родну Приштину, власти су писцу Нисиму Конфортију, који од агресије НАТО-а на СРЈ живи у Тел Авиву, порушиле три куће, такође заштићене као културно добро и на њиховом месту изградиле јавни паркинг.

Израел је највероватније заваран пропагандом Приштине

Ракочевић не искључује могућност да се у случају Нефтали Бенета ради о одсуству информација и пропаганди која долази из Приштине — у којима се „Косово“ приказује као мултиетничко и мултикултурно друштво које поштује „европске вредности“. Међутим, сигурно је да нико не може превидети чињеницу да је на Косову у доба мира уништено и оскрнављено 156 цркава и манастира, да су уништене градске целине и објекти, да је уништено и оскрнављено на десетине хиљада гробова, укључујући и јеврејска.
„Таквим приступом није могуће ни помислити да се може доћи до интегралне косовске културе и косовског наслеђа. Тај косовски административни модел је пропао, ми овде имамо јасно власништво и врло добро знамо шта је српско, албанско, османско, јеврејско, ромско, горанско културно наслеђе“, истиче Ракочевић.
О томе шта писмо израелског премијера значи на политичком плану, према Ракочевићевим речима, можемо само да нагађамо — на терену је ствар потпуно другачија јер нема минимума слобода за друге и другачије. Да има, Нисим Конфорти би живео у свом дому у Приштини или би могао макар да има право на своју имовину и имовину својих предака који су страдали у Холокаусту, закључује Ракочевић.
Коментар