Монголи, Индијци, Албанци: Ариљски малинари „увозе“ радну снагу за бербу

Ариљски малинари суочени су са недостатком радне снаге уочи бербе, иако су задовољни са откупним ценама. У Ариље на бербу малине тако долазе сезонци из Албаније, Индије, па чак и Монголије.
Sputnik
Рекордна откупна цена малина достигла је 430 динара за килограм, а поједине сорте и више од 500 динара. На то је утицао пад приноса, али берача ипак нема довољно.
И док српски туристи све више упознају албанско приморје, из те земље у ивањички крај први пут стигли су берачи малина. Миро Рајковић из Прилика има у плану још једну групу страних сезонаца, преноси РТС.
„Имао сам две групе. Једну из Монголије, коју сам тражио, а другу из Албаније. Међутим, у Монголији је сада проблем с короном, не знам колико ће то трајати пошто је код њих тек сада букнула зараза. Ако буду могли, доћи ће тек петнаестог, а ови из Албаније су дошли“, каже Миро.
У ариљском крају очекивали су 40 берача из Индије, међутим, због ковида, њихов долазак је отказан.
Висока цена малине утицаће на раст површина под овим воћем, али у Србији расте потреба за пољопривредом, па се планира долазак јефтине радне снаге из Азије и Африке.
„И већ имају фирме које увозе радну снагу и које формирају велике стамбене блокове, нарочито у Војводини, мада је корона то мало одложила“, каже Зоран Радовановић из стручне група Министарства пољопривреде за малину.
 
Малине
Откупна цена малине ове године је висока, па су произвођачи задовољни
„Ми смо за све то уредили. Имамо Закон о ангажовању сезонских радника, где и странац може уз пријаву Министарству унутрашњих послова, надлежној Полицијској управи, да добије право да ради током сезоне и да буде потпуно осигуран и пензијски и здравствено и да људи буду сигурни, они који га ангажују и они који раде“, каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.
 
Пољопривредници би, кажу, због језика, менталитета, исхране, радије сезонце из Србије или региона.
„Али ако буде потребе, мораћемо и ми да тражимо странце. Ако нема ко други да ради, онда ће радити они“, каже Бранко Ђокић, пољопривредник из Брезне.
Албанце је у Прилике привукла дневница од тридесет евра, уз смештај и исхрану до завршетка бербе. И док у Србији многи незапослени избегавају рад на пољима, из далеких делова света, због трошкова пута, сезонци ће у Србију долазити најкраће на шест месеци.
Прочитајте још:
Коментар