Лесковац: Пољопривредници поново делили парадајз /видео/

Пољопривредници су данас у Лесковцу поново грађанима бесплатно делили парадајз незадовољни због ниске цене, а у Министарству пољопривреде кажу за Танјуг да је планирано да се министар Бранислав Недимовић састане са повртарима у понедељак.
Sputnik
Лесковачки пољопривредници су поново поделом парадајза исказали незадовољство због цене која се у продаји на велико креће од само 10 до 25 динара.
Пољопривредници, који су и прошле недеље делили парадајз грађанима, тврде да је цена парадајза ниска због увоза из земаља у окружењу.
Грађанима Лесковца је данас подељено око три тоне парадајза.
Повртар из Лебана Жарко Николић рекао је новинарима да су незадовољни после прошлонедељних разговора са представницима Министарства пољопривреде у четвртак.
„Позивамо председника Вучића да дође, јер га сматрамо за доброг домаћина и да ће разумети наше проблеме. Очекујемо и министра пољопривреде Недимовића, да заједно решимо ове проблеме, јер има начина да се то реши“, казао је он.
Пакао због рајског поврћа - како зауставити увоз парадајза
Казао је да је повртари траже да парадајз буде проглашен за стратешки производ и да се заштити од увоза од 1. јуна.
„Да не може нико да увози шаком и капом. Многи су пропали, а парадајз ако пукне, онда стаје и производња амбалаже и угоститељство“, рекао је Николић и додао да извоз још није кренуо, тако да повртати очекују да буде постигнут договор са врхом државе.
Наводи да се парадајз највише увози из Албаније, Грчке, Турске и других земаља, као и да сада свака регистрована фирма има право на увоз.
Председник кризног штаба повртара Александар Костић је рекао новинарима да је разговарао телефоном са министром Недимовићем и да ће министар доћи у понедељак и састати се са незадовољним повртарима.
„Ми ћемо дотле да припремимо сву документацију. Усагласили смо се да треба да нам пруже помоћ, да треба да уведемо парадајз као стратешки производ и да позовемо председника да нас посети, ако не може сада онда за Дане парадајза у Лебану 30, 31. јула и 1. августа“, навео је он.
Додао је да је велики проблем и то што пољопривредници немају још процену штете због ниске цене парадајза.
Поручио је да је једна од најважнијих ствари да се спречи увоз парадајза од 1. јуна до 30. новембра.
Коментар