Шљиве нема ни за слатко, стручњаци очекују за трећину мањи род

Од засада који су добро родили до оних где плодова неће бити ни за слатко – тако уочи почетка бербе изгледају шљивици у Србији, због чега пољопривредни стручњаци очекују скоро за трећину мањи род шљиве. Због дефицита, слично малини, следи и знатно виша откупна цена него ранијих година.
Sputnik
По речима Срђана Станојловића из Пољопривредне саветодавне и стручне службе, род српске националне воћке биће у односу на прошлу годину мањи за 20 до 30 одсто. Свему је кумовало хладно време у време цветања, због чега је оплодња била дуга и проблематична.
Килограм краставаца пет динара: Произвођачима се не исплати, бацају га на депоније /видео/
„Самим тим прошлог и овог месеца дошло је до великог опадања плодова, тако да имамо редукован род и бојим се да ће многи остати без уговорених количина шљива, а и без ракије. Боље приносе имаће они шљивари који су у свом засаду имали кошнице, јер су пчеле помогле добру оплодњу“, наводи Станојловић, додајући да не очекује приносе веће од седам тона по хектару.
Што се тиче квалитета „плавог злата“, саветодавац за воћарство и виноградарство ПСС, сматра да ће квалитет плода бити солидан, али ће дефинитивно бити ситнији „јер смо имали сушу у рангу елементарне непогоде”. У сваком случају, како додаје, „откупљивачи неће много питати за квалитет с обзиром да шљиве нема довољно“. Слично малини и купини, дефицит у приносима обећава добру откупну цену за произвођаче.
„Већ се бере ’чачанска рана‘, чија је цена бранице 80 до 100 динара по килограму. У топлијим деловима ускоро ће почети берба ’чачанске лепотице‘, чија цена као бранице за сада је око 50 евроценти и она махом иде у извоз за Русију. Уговара се цена ’стенлеја‘, који је најзаступљенија сорта и која ће вероватно бити око 40 динара килограм. Наредна у берби је ’стара рановача’ које нема много и коју махом купују произвођачи ракије, који су изашли са прелиминарном ценом од 30 динара“, каже Станојловић, преноси Блиц.
Нестварни дарови природе: 10 најчуднијих воћки на свету /фото/
Милорад Јовић из Горњег Црниљева код Осечине, који је са приносом од 50 до 80 тона један од највећих произвођача и вишеструко награђиван на „Сајму шљива“, каже да је због временских неприлика овогодишњи род шљиве десеткован.
„Шљиве је, нажалост, врло мало. Лане сам имао 60 тона сирове, ове године када би било до 15 тона сирове шљиве, то би била премија. Наиме, пролетос кад је било цветање, задесило нас је неколико повезаних дана са изузетно ниском температуром и мразом, што се драстично одразило на род. У целој Подгорини је тако, тако да су нам очекивања да ће овогодишњи род најреалније бити на нивоу 30 одсто прошлогодишњег – констатује Јовић.
О откупној цени шљиве, како каже, тренутно се ништа званично не говори. Међутим, како каже, очекује се и већа цена због мањка рода.
„Прошле године откупна цена сирове шљиве била је до 20 динара за килограм. Ове године помињу цену од 50 до 60 динара, али то је засада само незванична најава. Што се тиче сушене шљиве, она је и лане имала добру цену у откупу од 1,3 евра килограм. С обзиром да ће род бити знатно мањи, очекује се и да она има добру цену. Поготово, како имамо информација од откупљивача и извозника, јер су све количине лањске суве шљиве из Србије извезене, врло је мало има на лагеру, због изузетно велике тражње за овим производом“, закључује Јовић.
Коментар