Зависни од Америке: Лукашенко оптужио Европу да провоцира трећи светски рат

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да хибридни рат који Европа усмерава против Минска, Русије и Кине може довести до трећег светског рата.
Sputnik
„Европљани, који усмеравају хибридни рат против нас, Русије па чак и Кине, не само да стварају жариште снажне напетости, него и подстичу на трећи светски рат“, рекао је белоруски лидер у интервјуу за телевизију „Скај њуз Арабија“.
Нова стратегија Америке за рушење влада: Ако не можеш да их победиш — прогласи губитника за власт
Он је истакао да под Европљанима подразумева искључиво „сумануте политичаре“ европских земаља, а не њихове народе. Према мишљењу Лукашенка, разлог таквог понашања Европе је то што државе нису самосталне у својој политици и налазе се у колонијалној зависности од Сједињених Америчких Држава.
„Односи САД и земаља западне Европе су односи метрополе и колоније“, оценио је Лукашенко, наводећи као пример недавни инцидент са шпијунирање европских лидера од 2012. до 2014. године од стране Агенције за националну безбедност САД, уз учешће Данске.
Захарова о реакцији Европе на шпијунирање: Како Америци рећи да су незадовољни?
Током интервјуа Лукашенко је рекао да је колективни Запад доживео неуспех када је реч о спровођењу „обојене револуције“ у Белорусији.
На крају је поручио да Русија остаје главни партнер Минска.
Како је раније саопштио немачки лист „Зидојче цајтунг“, америчка Агенција за националну безбедност је уз помоћ Данске у периоду 2012. до 2014. године мотрила на бројне европске политичаре, а посебно на немачку канцеларку Ангелу Меркел, министра спољних послова (актуелног председника Немачке) Франка-Валтера Штајнмајера и кандидата за канцелара немачке из Социјал-демократке странке Немачке Пеера Штајнбрјука.
У светлу информација које су се појавиле у медијима о шпијунирању Меркелове и других политичара министарка одбране Данске Трине Трине Брамсен је изјавила да су поступци против савезника Данске неприхватљиви.
Коментар