Кијев у проблему – како спасити систем преноса гаса после старта „Северног тока 2“

Украјина мора да постане „гасни хаб“ Европе да би, после покретања гасовода „Северни ток 2“, очувала стабилност свог система за пренос гаса, сматрају у владајућој странци „Слуга народа“.
Sputnik
Према речима посланика те странке у Врховној ради Јурија Камељчука, тај систем ће престати да функционише ако не буде довољне количине горива.
„Један од најједноставнијих сценарија је да постанемо гасни хаб Европе, користећи и друге гасоводе, испоручујући на пример турски гас, или из Ирана и Азербејџана, а можда чак и испоручујући течни природни гас бродовима из Катара“, рекао је Камељчук.
Подсетимо, Вашингтон и Берлин су раније ове недеље постигле договор о гасоводу „Северни ток 2“. Поред Америке и Кијев се активно бори против овог пројекта страхујући да ће изгубити статус транзитне земље за испоруке руског гаса.
Седам тачака: Шта су се договориле Немачка и Америка о "Северном току 2"
Подсетимо, председник Управног одбора компаније „Гаспром“ Алексеј Милер изјавио је да је компанија спремна да настави са транзитом гаса преко Украјине након 2024. године на основу економских могућности и стања украјинског система за транспорт гаса.
Како је додао, у случају потребе руска страна може повећати испоруке.
Све о Русији

... прочитајте овде.

Коментар