„Неће вам проћи покушаји да нам продате маглу“: Руски амбасадор о „визном рату“ Москве и Вашингтона

Амбасадор Русије у Америци Анатолиј Антонов навео је да је Русија у последњих неколико дана издала визе за 22 сарадника амбасаде САД у Москви а заузврат је виза продужена само једном саветнику руске амбасаде. „Изгледа као ругање“, наводи он коментаришући поступак америчких власти.
Sputnik
„Покушаји да нам продате маглу неће проћи, тако да од Стејт департмента очекујемо конструктиван приступ решењу проблема руских дипломатских представништава “, додао је амбасадор.
Подсетимо, Антонов је рекао да су америчке власти предале списак са именима 24 дипломата којима виза истиче до 3. септембра, док, с друге стране, 130 сарадника руских представништава у Америци и њихове породице чекају продужење визе али Американци и даље спроводе политику притиска.
Америку напушта 24 руских дипломата
Представник Стејт департмента Нед Прајс није се сложио са тим како је ситуацију описао Антонов.
Према његовим речима, Стејт департмент је недавно увео лимит за све стране дипломате, а за већину земаља то значи пет година уз могућност индивидуалног продужења виза.
Прајс је новинарима рекао да руске дипломате које су три године радиле у Америци или треба да напусте земљу или да се обрате за продужење визе.
Сваки захтев ће се разматрати индивидуално.
То је изазвало негодовање Антонова.
„Ми поступамо апсолутно у складу са правилима земље у којој дипломате бораве. Шаљемо документа у Стејт департмент на време, у тачно одређеним роковима. Ипак, реакција је никаква… Покушаји партнера да за све проблеме (у дипломатији) оптуже нас, а сами да се представе као невинашца изазива чуђење“, рекао је Антонов.
Руски амбасадор додаје да ако Америка није спремна за анулирање свих мера и контрамера онда Русија предлаже тактику „малих корака“ – односно да се из визне размене искључе одређене категорије и да се постигне договор о једногодишњем продужетку виза онима којима су визе истекле.
Вашингтон поново одбио да изда визе руској делегацији
Све о Русији

... прочитајте овде.

Коментар