Хрватска потврдила: Добијен захтев од БиХ за кривично гоњење генерала

Хрватско Министарство правосуђа потврдило је да је од Тужилаштва БиХ добијен захтев за кривично гоњење 14 хрватских команданата због сумње на кршење међународног права у оквиру војно-полицијске акције ''Бљесак''.
Sputnik
Реч је, наводи се, о поступку у којем надлежно правосудно тело БиХ сумња да је 14 држављана Хрватске наводно починило кривична дела која БиХ доводи у везу с војно-полицијском операцијом ''Бљесак''.
У захтеву се наводи и да је потребно извршити детаљну правну анализу достављене документације како би се утврдило постоје ли формалне претпоставке за преузимање кривичног прогона.
Додаје се и да ће Министарство приликом доношења одлуке о даљем поступању водити рачуна о државним интересима, али и о најбољим интересима особа за које се тражи уступање кривичног прогона, а све у оквиру важећих међународних прописа и хрватског закона.
Указује се да достављене замолнице не могу довести у питање легитимитет, како се наводи, ослободилачких операција ''Бљесак'' и ''Олуја''".
Захтев Тужилаштва БиХ да Хрватска процесуира 14 генерала због ратних злочина почињених у операцији Бљесак из маја 1995., коментарисао је раније данас бивши министар одбране Анте Котромановић.
“Сећам се тога, то смо с гнушањем одбацили. Донели смо резолуцију на влади да је то неостварива мисија”, рекао је Котромановић.
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Коментар