Летонија: Белорусија води хибридни рат против ЕУ, одабрала је следећу мету

Летонски премијер Кришјанис Каринш изјавио је да је повећање прилива нелегалних миграната који покушавају да се пребаце у Летонију и Литванију из Белорусије „заоштравање хибридног рата против Европске уније“.
Sputnik
„Белорусија води хибридни рат против ЕУ. Први корак начињен је у правцу Литваније, следећа мета је Летонија. Не смемо да дозволимо мигрантима који су се нашли у Белорусији да незаконито пређу нашу границу. То је спољна граница ЕУ“, рекао је премијер.
Према његовим речима, Летонија ће одлучно наступити у тој ситуацији.
„Тај хибридни рат Белорусије против ЕУ само је заоштравање. Са своје стране, држаћемо се заједно, очуваћемо мир, али ћемо одговорити врло одлучно“, рекао је Каринш.
Белоруски лидер Западу: "Секире и виле" вам се могу вратити као бумеранг
Литванија у последње време извештава о повећању броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом. Власти земље прогласиле су 2. јула ванредну ситуацију у вези са приливом илегалних миграната.
Према последњим подацима, више од четири хиљаде илегалних миграната приведено је у Литванији на граници са Белорусијом од почетка године.
Са своје стране, председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да земља више неће задржавати мигранте од преласка у земље ЕУ. Како каже, због санкција Запада Минск за то нема ни новца ни снаге.
Све о Русији

... прочитајте овде.

Коментар