Криза у Авганистану

Ердоган: Турска спремна за сарадњу са талибанима, разговараћу са Путином

Турски председник Реџеп Таjип Ердоган изјавио је да је Турска спремна прими лидере покрета „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији), пренела је новинска агенција Анадолија.
Sputnik
Турска је спремна за сарадњу ради мира у Авганистану, добробити наших сународника и заштите турских интереса Турске у региону“, рекао је председник.
Раније смо саопштили да можемо да примо талибанске вође, додао је Ердоган.
„И данас остајемо при том ставу“, рекао је он, додајући да Турска „поздравља умерене изјаве талибанских лидера“.
С тим у вези, шеф Турске истакао је да ће његова земља „подржавати братски Авганистан у добрим и тешким временима“ при било којој власти.
Истовремено, Ердоган рекао је да намерава да разговара о ситуацији у Авганистану са руским председником Владимиром Путином, као и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.
Криза у Авганистану
Лавров и Чавушоглу разговарали о Авганистану
„Планирам преговоре о Авганистану са Ангелом Меркел пре викенда, а за викенд намеравам да разговарам са Путином“, додао је.
Ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља, након што је почела офанзива талибана на велике градове. Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом.
Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“. Портпарол политичке канцеларије Талибана Мухамед Наим касније је објавио да је рат у Авганистану завршен.
Коментар