Обележенo 107 година од Церске битке /фото/

Полагањем венаца и одавањем почасти у спомен-комплексу „Церска битка“, у месту Текериш код Лознице, обележено је 107 година од Церске битке.
Sputnik
Министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић, која је предводила државну церемонију, истакла је да је на планини Цер, Гучеву и Мачковом камену, српска војска, уз присуство највиших официра у првим редовима и краља Петра и његових синова, почела да исписује славне странице српске војне историје.
Напомињући да се војничка храброст јунака са Цера изучава и данас на војним академијама широм света, као ремек дело стратегијски изведене војне операције и најсветлији пример јунаштва, херојства и патриотизма, министарка је поручила да су њихова дела бесмртна.
„Данашња Србија је исто толико храбра и посвећена слободарским идејама и очувању државног суверенитета и територијалног интегритета. Окренувши се будућности, с поносом се сећајући наших предака, ми потомци ових великих јунака живимо у земљи у којој је реч слобода највећа дужност и обавеза“, поручила је она.
Нагласила је да је тада Србија успела да порази аустроугарске трупе и да се супротстави војној сили која је у том моменту имала шест пута већу територију и једанаест пута више становника.
„Зато данас, са овог места, где су сахрањени српски војници, поручујемо да се прошлост не заборави, а да се херојски подвизи церских јунака заувек памте. То је наше наслеђе и понос“, навела је Тепавчевићева.
Министарка је у Спомен књигу у Музеју у оквиру комплекса уписала: „Србија ће заувек памтити вашу храброст. Живела Србија!“, пренео је Танјуг.
Коментар