Руски научник: Аденовирусне вакцине дају дугорочнији имунитет

Аденовирусне вакцине као што су „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и „Астра зенека“ потпуније симулирају процес инфекције и доприносе стварању заштитних антитела са много већом разноликошћу од вакцина другог типа што даје јачи и дугорочнији имунитет, изјавио је директор руског Научног центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург.
Sputnik
„Вакцине на основу аденовируса потпуније симулирају процес инфекције, што резултира јачим ћелијским имунитетом, укључујући стварање меморијских ћелија. Осим тога, С-протеин вируса корона, који је део аденовирусне вакцине, доприноси стварању заштитних антитела са много већа разноликост од других врста вакцина. Све то ствара снажнији и дугорочнији имунолошки одговор, омогућавајући ‘Спутњику’ да неутралише чак и нове сојеве вируса корона, укључујући варијанту делта“, објаснио је Гинцбург.
Вакцина „Спутњик Ве“ заснована на платформи аденовируса показује ефикасност од 83,1 одсто за делта сој, док је ефикасност вакцине у спречавању хоспитализације 94,4 одсто, саопштио је Руски фонд за директне инвестиције.
„Спутњик Ве“

Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у скоро 70 држава са укупном популацијом од преко 3,4 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.

Коментар