РУСИЈА

Истраживање у Аргентини: Заштита од ковида након вакцинације „Спутњиком Ве“ после шест месеци расте

Аргентински научници открили су да неутрализирајућа моћ антитела насталих након вакцинације вакцином „Спутњик Ве“ (Sputnik V) временом само расте, саопштило је Министарство науке, технологије и иновација ове латиноамеричке земље.
Sputnik
Истраживачи су анализирали број антитела и њихову способност да неутралишу вирус корона и његове варијанте на 1.800 узорака крви људи који су прележали ковид и који га нису прележали. Узорци су узимани 21, 42, 120 и 180 дана након вакцинације руским препаратом.
„Иако постоји забринутост широм света да се број антитела насталих након вакцинације с временом смањује, сада, први пут, аргентинско истраживање показује повећање њихове неутрализирајуће моћи против вируса корона у зависности од тога када је вакцина примљена“, саопштило је Министарство.
Како се додаје у саопштењу, истраживање потврђује растућу ефикасност антитела шест месеци након вакцинације „Спутњиком Ве“.
Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа 2020. године потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина је регистрована у 70 земаља са укупном популацијом већом од 3,2 милијарде. Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више од података које је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).
„Спутњик Ве“

Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у скоро 70 држава са укупном популацијом од преко 3,4 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.

Коментар