РУСИЈА

Русија представила човеколиког робота са људским емоцијама „Робо-С“

Руска компанија „Промобот“ произвела је хуманоидни робот који може да покреће руке помоћу осам мотора, да гестикулира и комуницира са публиком. Робот има веома реалистичну кожу која му омогућава да боље показује емоције, саопштила је прес служба компаније.
Sputnik
„Компанија ‘Промобот’ је почела продају нове верзије човеколиког робота ‘Робо-С’. Главна одлика новог робота су руке које се покрећу и могу да праве покрете у радијусу од 12 степени“, саопштила је компанија.
Свака рука робота има по осам мотора. Он може да понесе до два килограма, да узима рукама предмете, показује правац, да се рукује и шаље пољупце.

„Процес преноса команда у руке је реализован помоћу скриптног програмског језика. Скрипте се праве помоћу специјалног програма на којима раде наши инжењери. Могућа су три режима: основна гестикулација приликом обраћања, покретање путем спољне команде – робот се може замолити да, на пример, махне руком и по команди инжењера. План је се робот научи да у будућности може да пише на различитим језицима и да црта. Развој овог пројекта је трајао четири месеца, пoјаснио је директор развоја у компанији „Промобот“ Олег Кивокурцев.

Он је додао да је компанија већ почела рад на производњи ногу робота. Први хуманоидни робот са покретним рукама ће бити јавно приказан у септембру на међународном „Источном економском форуму-2021“.
За производњу новог робота су коришћена најновија достигнућа компаније у области производње хипер-реалистичне коже, захваљујући којој робот може боље да показује емоције.
„Модернизовани ‘Робот-С’, као претходни роботи сличног типа, копирају људске емоције: покрећу очи, обрве, усне и друге мишиће, а такође могу и да разговарају и одговарају на питања. Технологија која је направљена у компанији ‘Промобот’, као и патентирани дизајн, омогућавају да се произведе више од 600 варијанти микромимике која имитира људске емоције“, појаснили су у компанији.
Пројекат је финансирао Далекоисточни фонд високих технологија, а спровела су га одељења компаније за истраживање и развој у Владивостоку и Перму.
Компанија „Промобот“ је основана 2015. године у Перму. Ови роботи раде у 43 земље као администратори, промотери, консултанти, водичи и консијержи, који или у потпуности мењају људе или им помажу. Многи роботи овог типа се могу видети у руској „Сбербанци“, Музеју савремене Русије, државним институцијама, аеродрому Балтимор у Вашингтону и у тржном центру у Дубаиу. Сви производи компаније се праве у Русији.
Коментар