РУСИЈА

Путин открио шта је апсолутни приоритет за Русију

Напредни развој Далеког истока представља апсолутни дугорочни приоритет за земљу, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници Источног економског форума у Владивостоку.
Sputnik
„Уместо да се концентришу око великих фабрика, великих индустрија, како је то историјски било, они (градови Далеког истока) би требало да постану градови у којима је фокус, наравно, на људима и њиховим потребама, повољни услови за живот… Програм развоја и мастер планови за сваки град морају бити припремљени у наредне две године... Развој Далеког истока је јединствен задатак по својој сложености, обиму и значају. Истовремено, то је један од најважнијих перспективних области рада... Желим да поновим, напредни развој Далеког истока је наш дугорочни и апсолутни приоритет“, нагласио је Путин.
Према његовим речима, на развоју Далеког истока треба да раде сви нивои власти, као и компаније.
Он је додао да економски живот после пандемије враћа у уобичајене токове.
„Тако широка заступљеност, интересовање за развој руског Далеког истока показују да се економски живот опоравља и улази у уобичајене пословне токове“, констатовао је он.
Шеф државе поздравио је председника Казахстана Касима Жомарта Токајева и лидера Монголије Ухнагијна Хурелсуху и друге учесницике форума и истакао да након принудне паузе због епидемије Владивосток поново прима руководиоце компанија, предузетнике, стручњаке из десетина земаља света.
„Веома је пријатно што су се председници Казахстана и Монголије одазвали на наш позив. Они учествују у пленарној седници путем видео-везе. А форум су поздравили и лидери Кине, Индије и Тајланда“, рекао је руски председник.
Он је навео да бродоградња на Далеком истоку, која је пропала након совјетског периода, оживљава, а такође се у макрорегиону успешно развија цивилно ваздухопловство.
„На Далеком истоку Русије, у субјектима као што су Амурска област, Хабаровски крај и Приморје, покренути су пројекти од глобалног значаја у области ваздухопловства и бродоградње, хемијске индустрије, прераде гаса и логистике. Управо ова разноликост и диверзификација економије региона не могу а да нас не инспиришу на нова достигнућа у свим овим областима“, нагласио је Путин.
Он је подсетио да је у тој области постојала индустрија за војно ваздухопловство, али је почело и „успешно се развија цивилно ваздухопловство“.
„Бродоградња је после совјетског периода скоро потпуно пропала. Сада оживљава, а нови производи се стварају на новој технолошкој бази, изузетне су поруџбине за нову перспективу“, додао је Путин.
Источни економски форум одржава се од 2. до 4. септембра у кампусу Далекоисточног федералног универзитета у Владивостоку. Његова главна тема ове године су нове могућности за Далеки исток у свету који се мења. Генерални медијски партнер Форума је информативна агенција РИА Новости.
Коментар