РУСИЈА

Путин: Немамо намеру да ограничавамо коришћење Северног морског пута

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да Русија нема план да ограничава друге државе да користе Северни морски пут.
Sputnik

„Ми пратимо процесе у другим државама које исказују забринутост због тога што Русија активно осваја Северни морски пут и да, наводно, некога ограничавамо, али то није истина. Ми немамо план никоме да бранимо. Поред тога, желимо да се овај пројекат развија у строгој корелацији са међународним морским правом“, рекао је Путин на пленарном заседању Источног економског форума у Владивостоку.

„Постоји конвенција из 1982. године и на тему Арктика постоји још један документ. Ми се сада придржавамо и планирамо и да се у будућности придржавамо тих основних докумената. Нама то у потпуности одговара, између осталог и то, што најекономичнија и најбезбеднија маршрута Северног морског пута пролази кроз руске територијалне воде. Шта ту може да нам не одговара? Нама у потпуности све одговара", додао је он.

Према речима председника, што се ефикасније користи та маршрута то је боље.
„Подржавамо и заинтересованост Индије за заједнички рад, као и интерес Кине и других азијских, као и европских земаља", навео је Путин.
Руски председник је додао да ће се у оквиру Северног савета поново вратити том питању.

„Нисмо детаљно, али смо много пажње посветили том питању и на састанцима у Женеви са председником Америке Џозефом Бајденом. Надам се да ће реакције свих партнера од Канаде до Данске, као и других учесника процеса бити посвећене заједничком раду, а не у тражењу нових повода за сукобе", рекао је Путин.

Источни економски форум одржава се од 2. до 4. септембра у кампусу Далекоисточног федералног универзитета у Владивостоку. Његова главна тема ове године су нове могућности за Далеки исток у свету који се мења. Генерални медијски партнер Форума је информативна агенција РИА Новости.
РУСИЈА
Јапан: Северни морски пут значајан за испоруку гаса
Све о Русији прочитајте овде.
Коментар