СПОРТ

Ко су одбојкашице које су окончале српско-руску доминацију Европом?

Одбојкашице Италије, победом у финалу Европског првенства у Београду, постале су први тим који је после десет година успео да склони са европског трона Српкиње и Рускиње.
Sputnik
Одбојкашице Србије освојиле су сребрну медаљу на Европском првенству, чиме је прекинута доминација коју су имале са руским одбојкашицама.
Ривалство између репрезентација Србије и Русије у женској одбојци посебно је занимљиво због квалитета обе екипе, што доказује податак да читаву деценију ниједна друга селекција није освојила Европско првенство, све до шампионата у Београду.
Српске одбојкашице имају једну медаљу више, односно у периоду од 2011. године три пута су освајале шампионат, док су се Рускиње два пута нашле на победничком постољу у протеклој деценији.
Шампиони Европског првенства у периоду од 2011. до 2021:
2011. – Србија;
2013. – Русија;
2015. – Русија;
2017. – Србија;
2019. – Србија;
2021. – Италија.
Међутим, свакој доминацији дође крај, па су тако Италијанке у београдској „Штарк арени“ спречиле Србију да освоји трећу узастопну титулу шампиона Европе.
Поставља се питање, ко су одбојкашице које су разочарале 20 хиљада српских навијача?

Паола Егону

Италијанска одбојкашица Паола Егону
Почнимо од Паоле Егону. Оно што је Тијана Бошковић у селекцији Србије, то је Егону за Италију. Талентована коректорка има невероватне физичке предиспозиције и игра Италија умногоме зависи од њеног расположења.
Егону је проглашена и за најкориснију одбојкашицу Европског првенства (МВП), а турнир је завршила са невероватна 193 поена. Само је наша Бошковићева освојила више (215).
Италијанка, чији је отац из Нигерије, када напада хвата лопту на око 330 центиметара и ако је правилно удари готово је немогуће зауставити је. То је био случај у финалу у ком је постигла 29 поена.
Егону има само 23 године, једну мање од Бошковићеве, и у сезонама испред њих две водиће велику борбу у завршницама великих такмичења.

Елена Пјетрини

Италијанска одбојкашица Елена Пјетрини
Међу десет најбољих поентерки нашла се још једна талентована одбојкашица – Елена Пјетрини.
Пјетрини, која је у марту напунила 21 годину, одиграла је сјајан турнир, била је једна од најпоузданијих одбојкашица и Офелија Малинов, техничарка Италије, често ју је форсирала.
Двадесетједногодишња одбојкашица у репрезентацију је ушла јако млада, са само 18 година и сада је једна од кључних играчица у тиму Давида Мацантија. Била је једна од најбољих примача Европског првенства у турнир је завршила са 135 поена.

Ана Данези, Офелија Малинов, Мирјам Сила...

Италијански тим још годинама ће бити у врху светске одбојке јер поред Пјетрини и Егону, има девојке попут Данези (блокер), Кирикеле (блокер), Малинов (техничар), Силе (примач), Де Ђенаро (либеро)...
Данези игра на позицији средњег блокера и Офелија Малинов често је укључује у нападе, баш као и Кристину Кирикелу.
Долазимо и до Мирјам Силе која је често знала да буде слаба карика због пријема, али финале је одиграла на врхунском нивоу и са 20 поена била је одмах иза се Егону.
На све то води их сјајни Давиде Мацанти и ова титула само је потврда доброг рада у италијанској женској одбојци.
Италијанке су вратиле Српкињама за пораз у финалу Светског првенства (2018) и у четвртфиналу Олимпијских игара (2021), те је сада ред на наше девојке да им се реванширају.
Прву прилику имаће на Светском првенству које се одржава 2022. године у Холандији и Пољској.
СПОРТ
Српкиње изгореле у жељи – Италија скинула Србију са трона Европе!
СПОРТ
Српска хероина са Космета је рекла – „збогом“ /видео/
СПОРТ
Речи су сувишне, довољно је рећи – Катарина Лазовић! /видео/
Коментар