СВЕТ

Америка комеморацијама обележила две деценије од терористичких напада

Комеморације поводом обележавања две деценије од терористичких напада на САД, 11. септембра 2001, одржане су на месту где је срушен Светски трговински центар у Њујорку, као и у Пентагону и на пољу близу Шенксвила у Пенсилванији.
Sputnik
Оглашавањем звона и минутом ћутања, тачно 20 година од почетка најсмртоноснијег терористичког напада на америчком тлу, почела је комеморација у Њујорку на тзв. Нултој тачки.
Сећање на жртве напада
Амерички председник Џозеф Бајден, бивши председници Барак Обама и Бил Клинтон, бивша државна секретарка Хилари Клинтон, чланови Конгреса и други званичници заједно са великим бројем рођака жртава посетили су Меморијални трг у Њујорку — споменик подигнут на месту где су се урушиле куле близнакиње Светског трговинског центра, у које су ударила два отета авиона.
Комеморацији присуствује и бивши председник САД Барак Обама са супругом.
У 8.46 по њујоршком времену минутом ћутања обележили су тренутак удара првог авиона, а рођаци погинулих читали су имена 2.977 жртава, пренео је Танјуг.
Уочи обележавања 20.годишњице терористичких напада, Бајден је позвао на национално јединство, наводећи да је оно највећа снага Америке у суочавању са проблемима.
СВЕТ
Дан који је из корена променио Америку /видео/
СВЕТ
„Сваки тренутак је био најтежи“: Сећања ватрогасца на спасилачку операцију после напада на Њујорк
Коментар