СПОРТ

Како је Дуда победио санкције /видео/

Душан Дуда Ивковић, легендарни српски кошаркашки тренер, преминуо је у 78. години, а поред трофеја и медаља које је освојио остаће упамћен и као човек који је спасао српску кошарку у временима међународне изолације.
Sputnik
Прва половина '90. година прошлог века протекла је у ужасним догађајима који су се низали као на траци, а у сенци свега остао је спорт.
Потпуна трагедија је била чињеница да су спортски тимови СР Југославије добили забрану такмичења на међународној сцени, баш у моментима када су постојале бриљантне генерације у многим спортовима.
Ту се издваја кошарка.
Иако се очекивало да југословенски тим, на таласу сјајне генерације младих играча крене у освајање Европе и света, до тога умало није дошло због санкција, али се са спасоносним решењем појавио Душан Ивковић.
СПОРТ
Када Дуда затражи тајм-аут... /видео/
После година проведених у Радничком, Партизану, Дуда је први пут кренуо пут Грчке 1980. године када је сео на клупу Ариса, али се вратио после две сезоне у свој Раднички, да би после боравка у Шибенки и Војводини поново кренуо на пут – у ПАОК па Паниониос.
Баш у том времену, требало је пронаћи начин за стварање услова за репрезентацију Југославије, уколико се појави било каква шанса да се она нађе на неком великом такмичењу.
Дуда је пронашао начин – окупио је звезде југословенске кошарке код себе у Грчкој и организовао припреме о чему је за Спутњик сведочио његов тадашњи помоћник Милан Минић.
„Гледало је само да се одигра нешто, да се одиграју пријатељске утакмице са онима који су хтели и могли да играју са нама, нису сви смели, али је нама било важно да имамо континуитет окупљања. Дуда је ту направио велики посао, у таквим условима и са његовим везама, другачије није могло“, рекао је Минић.
Као репрезентација „свих звезда“ СР Југославије, екипа се припремала и кроз потоње квалификације у Бугарској успела је да стигне до позиције да се пласира на Европско првенство.
„У време санкција ми нисмо могли да окупимо играче у Београду. Многи су се плашили да ће бити мобилизовани и одведени на ратиште, а није се лако могло ни допутовати у земљу. Међутим, имали смо велику подршку и Грка и мојих клубова у којима сам радио тако да смо успевали да, уз помоћ грчког савеза, формирамо Ол-стар тимове јер нисмо могли да се зовемо Југославија. Ја сам преузимао улогу и организатора и припреме и све остало“, говорио је Ивковић.
Остало је историја, освојено је злато, Предраг Даниловић је „закуцао“ Арвидаса Сабониса, Хрвати су побегли са победничког постоља, уследио је чувени балкон...
СПОРТ
Преминуо Дуда Ивковић
Коментар