РУСИЈА

Њихов посао је да провоцирају скандале: Како НВО припрема активисте за руске изборе

Снимак са семинара невладине организације „Голoс“ (означене страним агентом у Русији), који се појавио на друштвеним мрежама, показује како предавач те организације активистима објашњава како је њихов „посао да покажу како су избори нелегитимни“.
Sputnik
На снимку се види како девојка, која је предавач, пред присутнима, објашњава план рада на предстојећим изборима за Државну думу у Русији.
Она наводи да ће избори проћи без инцидената и неће дати повод за критику. Из тог разлога, како би створили привид нелегитимности, активисти ће морати сами да провоцирају скандале и изазивају да буду удаљени са бирачких места, те додаје да ће им бити подељена посебна упутства.
Пошто се видео, који је објавио новинар РТ Мурат Газдиев на Твитеру, проширио друштвеним мрежама, корисници су приметили да се на снимку види како је на презентацији коју је припремила девојка предавач, види лого Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), која иначе сарађује са „Голосом“.
Поједини коментатори на друштвеним мрежама подсетили су и на везе „Голоса“ и УСАИД-а, Агенције САД за међународни развој.
Газдиев, који је превео видео на енглески и објавио га на Твитеру, навео је како је ОДИХР одговорио како тај догађај нема никакве везе са њима, иако се њихов лого види на снимку. Додао је и да из „Голоса“ нису одговорили на његова питања.
Према његовим речима, из опозиционе политичке организације „Јаблоко“, чији се активисти могу видети на снимку, саопштили су како нису знали о чему ће на семинару бити речи, јер у супротном не би дошли.
РУСИЈА
Москва поручује Вашингтону: Не мешајте се у изборе, наше стрпљење има границе
Кремљ: Нема сумње да постоје покушаји мешања у изборе у Русији
РУСИЈА
Амерички амбасадор на разговору у руском МИП: Разлог - мешање Америке у руске изборе?
Коментар