ЕКОНОМИЈА

Прогнозе нису добре: Како ћемо без шећера и кафе?

Производња шећера и кафе због климатских промена могла би дугорочно да опадне чак 59 одсто, показало је истраживање Стокхолмског института. Истовремено би се производња пшенице могла повећати, наводи се у извештају.
Sputnik
САД, Кина и Бразил су "због раста температура које ће их захватити главни узрочник надолазећих невоља на глобалним робним тржиштима", стоји у извештају, где се додаје како ће промене пореметити дугогодишње трговинске токове у целом свету и узроковати друштвене преокрете и немире, преноси Јутарњи лист.
Производња кукуруза у САД могла би се дугорочно (2070-2099) снизити упола због виших температура, чиме ће земље које купују те усеве бити доведене у незгодан положај. Производња кукуруза у Русији и Канади могла би порасти за 13, односно 17 посто, али недовољно да се надокнаде глобални недостаци.
Моћан лоби пољопривредника угрожава животну средину, политичари не желе да им се замерају
Извештај је објављен уочи кључног самита о клими Уједињених нација ЦОП26 у Глазгову следећег месеца и њиме се позивају креатори политике да не гледају искључиво властите националне интересе. У обзир се узима само раст температура, што значи да у извештају нису укључене потенцијалне последице екстремних временских догађаја.
Заједничка пољопривредна политика Европске уније у процесу је реформе којом се настоји подстаћи одржива производња и створити предуслови за бољу реакцију сектора на садашње и будуће изазове. Европски парламент, између осталог, сматра како би најмање 30 посто средстава за директна плаћања требало да буде намењено еколошким програмима. Европосланици се залажу и за постепено смањење исплата великим газдинствима, за подршку малим произвођачима и младим пољопривредницима, а предлажу и оснивање саветодавних служби за пољопривредна газдинства у свим државама чланицама.
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Коментар