СРБИЈА

Награда ће чувати сећање на Радмилу Савићевић

Награда Златна антена за најбољу женску епизодну улогу од ове године носиће име по легендарној глумици Радмили Савићевић, најавили су организатори Фестивала драма и серија ФЕДИС.
Sputnik
Једанаестимеђународни Фестивал драма и серија ФЕДИС биће одржан од 5. до 7. октобра 2021. године у Дому омладине у Београду уз учешће шеснаест серија из Србије и региона.
Организатори ФЕДИС-а настављају традицију па после награде за најбољу мушку главну улогу “Љубиша Самарџић” и награде Златна антена за најбољу женску главну улогу по Милени Дравић, још једна наша легендарна драмска уметница имаће награду са својим именом на манифестацији посвећеној ТВ драмама и серијама.
Радмила Савићевић (девојачко Миленковић) рођена је 8. фебруара 1926. године у Крушевцу, где је и започела глумачку каријеру у тамошњем позоришту. Одиграла је више од 70 улога на филму и телевизији, али је своје најзачајније роле остварила управо у ТВ серијама. Остаће упамћена као газдарица Савка у “Дипломцима”, Виолета у “Камионџијама”, Баба Томанија у серији “Бабино унуче”, Шурдина баба у “Врућем ветру”, Вука Петровић у “Позоришту у кући”, Жарка у “Бољем живот”у и на крају као Риска Голубовић у “Срећним људима”, за коју је добила награду Новости - “Она и он”, на фестивалу у Нишу заједно са Велимиром Батом Живојиновићем, 1994. године. Преминула је на дан рођења 2001. године у Београду и сахрањена је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Била је удата за колегу Божидара Савићевића.
Коментар