РЕГИОН

Бивши бугарски министар: Влада је неупућена на тему изградње нуклеарне електране

Бивши министар унутрашњих послова Бугарске, лидер партије АБВ Румен Петков коментарисао је изјаву бившег министра финансија Асена Василева о завршетку изградње нуклеарне електране „Белене“ који је изјавио да се пројекат неће реализовати јер није у складу са безбедностним захтевима после хаварије у Фукушими.
Sputnik
Према речима Петкова, изјава бившег министра финансија не одговара стварности.

„Белене“ је прошла тест после Фукушиме. Она је прошла тест 2012. године који је признала Међународна агенција за нуклеарну енергију у Бечу. ‘Белене’ је јединствен пројекат на свету чија сеизмичка сигурности износи 40 одсто. Говорити о томе да електрана није била одобрена је гнусна лаж. Притом, господин Васиљев каже да би требало да се боримо за то да продужимо живот 5. и 6. блоку ‘Козлодуја’ (нуклеарне станице). Ради се о опасној неписмености за друштво“, изјавио је Петков током прес-конференције.

Подсетимо, у јануару је постало јасно да Бугарска може да прекине изградњу нуклеарне електране „Белене“ у корист друге нуклеарне електране „Козлодуј“. За „Белене“ су већ била саграђена два реактора које је Русија изградила 2017. године.
Притом, још у 2020. години је Бугарска направила тендер за избор стратешког инвеститора пројекта у коме је учествовала Кинеска национална нуклеарна корпорација (ЦННЦ), руски „Росатом“, Корејска корпорација хидро и нуклеарне енергије, америчка хидро електрана „Стим повер“ и француска „Фраматоме САС“. Притом у јуну прошле године су се „Росатом“, „Фраматом САС“ и „ГЕ Стим повер“ ујединили у конзорцијум како би учествовали на тендеру.
Коментар