РУСИЈА

Одећа нове генерације: Руски и немачки научници у борби против мраза

Јединствени материјал за заштиту од мраза припремају научници Донског државног технолошког универзитета Русије (ДГТУ) у сарадњи са немачким колегама са Универзитета „Росток“. Према речима научника, нови материјал ће омогућити производњу одеће која ће акумулирати топлоту из околине и човека, чланак је објављен у часопису „Applied Sciences“.
Sputnik
Научници су објаснили да како би се повећао термички ефекат материјала приликом производње одеће се додају супстанце које имају својства фазне транзиције. Оне могу да акумулирају топлоту и да је брзо пренесу мењајући своје фазно стање.
Сличне супстанце се интегришу у структуру побољшаног материјала путем капсула. Приликом производње овакве одеће неопходно је израчунати оптималну структуру и начине постављања активних компоненти у текстилне и полимерне материјале.
Група руских и немачких научника разрадила је јединствен модел композитних материјала који чувају топлоту и предложила методе за производњу вишекомпонентне изолације.

„Наш материјал истовремено има одличну топлотну изолацију и мале је специфичне запремине. То ће омогућити да се производи одећа за заштиту од хладноће мање дебљине и без смањења квалитета. Ови материјали имају сложену структуру, топлотна и физичка својства која захтевају свеобухватна истраживања“, рекао је инжењер на Катедри за инжењеринг, технологију и дизајн института за услуге и предузетништво ДГТУ у граду Шахти у Ростовској области Јекатерина Лукјанова.

Нови композитни материјали имају базу из полимерних влакана у чију су структуру уграђене компоненте полиестерских влакана са капсулама. Материјали на основу синтетичких влакана су не само отпорни на хабање, већ су и порозни што доприноси задржавању топлоте у одећи, приметили су научници.
„Материјали који акумулирају топлоту се до сада нису користили у изради зимске одеће“, навела је професорка на катедри за конструисање, технологију и дизајн ДГТУ у граду Шахти Ирина Черунова.
Раније су се текстилни материјали у капсулама стављали у танка платна која су се користила за израду доњег веша или додатних слојева у одећи, навели су научници.
За проучавање нових композитних материјала је коришћена опрема за експериментално проучавање топлотних и физичких својстава текстилних материјала Научно-истраживачке лабораторије „Компјутерско моделирање и истраживање полимерних конструкција у систему екологије човека“ ДГТУ у граду Шахти, као и јединствена опрема за микроструктурна истраживања Научно-образовног центра „Материјали“ ДГТУ.
Истраживање је спроведено у сарадњи Руске фондације за основна истраживања и Универзитета „Росток“ из Немачке.
ДРУШТВО
Ближи се зима: Зашто се јавља „алергија на хладноћу“ и како да је спречите
Коментар