РУСИЈА

Русија: Уклањање канала са Јутјуба ─ цензура

Министарство спољних послова Русије саопштило је да укидање канала „РТ-а“ на Јутјубу представља цензуру.
Sputnik
„Пројекти руског медијског холдинга ‘РТ’ на немачком језику подвргнути су чину невиђене информационе агресије од стране видео хостинга ‘Јутјуб’, који је учињен уз очигледно повлађивање, ако не и на инсистирање немачке стране“, наглашава се у саопштењу Министарства.
Министарство спољних послова апеловало је на „надлежна одељења“ да предузму мере против Јутјуба и немачких медија у Русији након блокирања канала „РТ-а“ у Немачкој.
„Узимајући у обзир природу онога што се догодило, што се потпуно уклапа у логику информационог рата који је покренут против Русије, усвајање симетричних контрамера према немачким медијима у Русији који су више пута доказано учествовали у мешању у унутрашње ствари наше земље, изгледа не само прикладно, већ и неопходно“, наводи се у саопштењу.
У саопштењу се напомиње да ће такве мере бити једини могући начин да се стимулише „интересовање партнера за конструктиван и смислен дијалог око ове неприхватљиве ситуације“.
„Након разматрања захтева телевизије ‘РТ’ за заштиту у вези са дискриминацијом, одлучено је да се апелује на надлежне органе Руске Федерације са предлогом да се развију и усвоје реципрочне мере против хостинга ‘Јутјуб’ и немачких медија“, истиче се у саопштењу.
У уторак је видео-хостинг Јутјуб трајно укинуо канале „РТ ДЕ“ и „ДФП“ без права на враћање. Главна уредница радија Спутњик, агенције „Русија севодња“ и „РТ“ Маргарита Симоњан, назвала је ово „медијским ратом“ и позвала руске власти да забране емитовање „Дојче велеа“ и других немачких медија.
Коментар