РУСИЈА

Русија: На прављење нових типова наоружања нас је приморала Америка

Развој напредних система наоружања је принудна мера Русије као одговор на поступке Сједињених Америчких Држава, изјавио је вршилац дужности заменика директора Одељења за неширење и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Константин Воронцов.
Sputnik

„Развој перспективних система је принудна мера и повезана је са потребом да се одржи стратешки баланс који могу поткопати дестабилизујући кораци САД у развоју неограниченог глобалног система противракетне одбране у комбинацији са високо прецизним ненуклеарним средствима за глобални удар која су способна да решавају стратешке задатке, као и други поступци који угрожавају стратешку стабилност“, истакао је Воронцов током обраћања у Првом комитету Генералне скупштине УН.

Како је додао, о свим тим факторима мораће се темељено разговарати у оквиру руско-америчког стратешког дијалога како би се пронашла дугорочна и узајамно прихватљива решења у оквиру формирања нове безбедносне једначине.

Неосноване тврдње о гомилању нуклеарног потенцијала

Према речима Воронцова, тврдње да Русија значајно количински повећава нуклеарни потенцијал су неутемељене и неосноване.
„Базирају се или на погрешним проценама или на отвореним дезинформацијама“, прецизирао је он.
Истовремено је нагласио да Русија детаљно извршава све своје обавезе.

„Појава нових система наоружања у Русији се одвија постепено и праћена је оптимизацијом расположивог арсенала средстава, између осталог и елиминацијом застарелих типова“, додао је он.

Подсетимо, лидери Русије и САД након самита у Женеви у јуну договорили су се да обнове дијалог о стратешкој стабилности. Од тад су одржане две рунде преговора о том питању.
РУСИЈА
Руско-амерички преговори о стратешкој стабилности: Мало додирних тачака
Коментар