РУСИЈА

Пушков одговорио Украјини: Сви знају шта сте урадили у Керчком мореузу

Руски сенатор Алексеј Пушков је путем свог Телеграм налога одговорио украјинском министру спољних послова Дмитрију Кулеби који је запретио да ће Кијев „сломити“ Русију на суђењу због инцидента са бродовима у Црном мору 2018. године, оценивши те речи као „веома забавне“.
Sputnik
„Посебно је забавно у смислу да све земље НАТО већ добро знају да је управо Украјина била та која је у Керчком мореузу нарушила границе Руске Федерације. Управо зато Алијанса одавно већ ћути на ту тему“, написао је он.
Претходно је Министарство спољних послова Русије саопштило да захтев Украјине да се о овом инциденту разматра на међународном суду у Хагу – злоупотреба међународних средстава мирног решавања спорова „у циљу оспоравања суверенитета над Кримом“.
Такође је наведено да овај акт превазилази јурисдикцију тог суда.

Инцидент у Керчком мореузу

Три брода украјинске ратне морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“ 25. новембра 2018. године су, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекла државну границу Русије.
Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.
Приведена су 24 украјинска војника, укључујући два агента Службе безбедности Украјине, који су се, према речима прес-службе Федералне службе безбедности (ФСБ), налазили на бродовима и координирали провокације.
Коментар