СРБИЈА

Уместо катедре на Оксфорду изабрао Србију: Човек који је открио српску средњовековну музику

„Сведочења о наитију“, то је наслов играно-документарног филма о недавно преминулом академику Димитрију Стефановићу. Његова сарадница Сара Милановић одлучила је да публици представи део рада човека који је имао пресудну улогу у откривању српске средњовековне музике .
Sputnik
Ауторка филма чија је премијера вечерас у 18 часова у крипти Храма Светог Саве на Врачару у Београду, студира продукцију на Факултету за дипломатију и безбедност. Млада Сара Милановић годинама је била члан хора који је предводио чувени музиколог, али и његов лични асистент.
„Добро сам се упознала са његовим радом и животом, управо због тога сам морала да одлучим да у филму обрадим само једна сегмент, а то је Димитрије Стефановић као оснивач и диригент студијског хора Музиколошког института САНУ. Његову биографску причу немогуће је сместити у један филм“, каже ауторка за Спутњик.
Димитрије Стефановић је био истакнути српски музиколог и филолог, свестрани ерудита и академик САНУ, истраживања. Упокојио се прошле године, а ауторка сматра да његовом раду за живота јавност није посветила довољно пажње.
Димтрије Стефановић био је оснивач и диригент студијског хора Музиколошког института САНУ
„Жеља ми је да што више људи чује за његово име. Он је заправо историјска личност која је живела у 21. веку, померио је писмени почетак историје српске музике са деветнаестог на петнаести век. О томе се, нажалост мало зна, не учи се у школи, мало знамо о томе да Срби имају композиторе из 15. века, а знамо управо захваљујући Стефановићу“, истиче ауторка.
Стефановић је магистрирао и докторирао на Универзитету у Оксфорду. Током постдипломских студија радио је са чувеним музикологом -византологом Егоном Велесом. Тај рад пресудан је за познавање српске духовне музике.
„Имао је чак и понуду да буде редовни професор на Оксфорду, али је ипак одучио да се врати кући и да свом народу преда оно што је научио тамо. У то време само је на Универзитету у Оксфорду било неколико људи који су умели да транскрибују неуме, неумске записе, средњовековну нотацију у савремену. Транскрибовао је не само српска дела, већ и музику Византије и Русије“.
За свој рад Стефановић је добио орден руског и румунског патријарха, али и Орден Светог Саве првога реда.
Виталиј Тарасјев, старешина Руске цркве у Београду са ауторком филма Саром Милановић
У филму учествује преко четрдесет еминентних говорника из света дипломатије, новинарства, цркве и музикологије, професори универзитета у Србији и иностранству.
На Стефановићев рад осврће се и патријарх српски Порфирије који је и дао благослов за рад на филму, амбасадор Ватикана,Лучано Суријани, београдски надбискуп Станислав Хочевар, рабин Исак Асиел, људи који су директно били повезани са хором, помагали рад, организовали његове наступе.
Коментар