РУСИЈА

Јапан: Пратимо руске и кинеске бродове

Влада Јапана прати акције руских и кинеских ратних бродова који учествују у заједничким војним вежбама у Јапанском мору, изјавио је заменик главног секретара кабинета јапанског премијера Јошихико Исозаки.
Sputnik

„Забележили смо 18. октобра пролазак 10 кинеских и руских бродова који су се кретали кроз мореуз Цугару од Јапанског мора према Тихом океану. Пет бродова је припадало Русији, а пет Кини. Овакве акције су први пут забележене“, нагласио је он.

Исозаки је навео да влада Јапана наставља да и даље да прати руске и кинеске бродове.
Раније је Министарство Јапана изјавило да је пролазак бродова Ратне морнарице Русије и Кине у складу са међународним нормама и да нису нарушене границе.
Заједничке руско-кинеске војне вежбе „Поморска сарадња 2021“ трајале су 14-17. октобра у Јапанском мору, саопштила је прес служба Источног војног округа Пацифичке флоте Русије. Одржано је више од 20 различитих вежби, а морнари су радили на заједничким тактикама маневрисања и на организацији комуникације.
Заједничке вежбе Русије и Кине први пут су одржане у августу 2005. године. Од 2012. године се сваке године одржавају специјализоване поморске вежбе Морска интеракција чији је циљ јачање борбене готовости Русије и Кине са циљем заједничког суочавања претњама на мору. Током 2020. године вежбе се нису одржале због пандемије вируса корона.
РУСИЈА
На Криму одржане вежбе са више од 40 бродова Црноморске флоте
Коментар