Током истраживања, стручњаци су анкетирали више од 77.000 људи - испитивали су колико често уносе те витамине. Такође је узета у обзир доза унетих супстанци и уобичајени режим исхране у претходних десет година. Шест година касније, експерти су проверили здравље учесника истраживања како би испитали потенцијалне знаке рака плућа.
Након тестирања многих показатеља који утичу на ризик од рака, научници су открили 30 одсто повећан ризик од развоја рака плућа који је повезан са узимањем витамина Б12 (који се узима као засебни додатак) и 40 одсто повећан ризик код оних који су уносили витамин Б6.
Уношење тих супстанци одвојено од комплекса витамина у великим дозама показало се посебно опасним за мушкарце.
„Код мушкараца који су узимали више од 55 микрограма витамина Б12 дневно ризик од рака плућа био је 98 одсто већи у поређењу са мушкарцима који нису узимали витамине групе Б. Међу онима који су у почетној фази истраживања пушили и уносили велику количину витамина Б, вероватноћа развоја рака плућа била је три до четири пута већа“, изјавио је главни аутор истраживања Теодор Браски.
Он је приметио да се витамин Б6 обично продаје у таблетама од 100 милиграма, а Б12 у таблетама од 500-3000 микрограма, док је препоручени дневни унос за први витамин два милиграма, а за други 2,4 микрограма.
У материјалу се такође наводи препорука Светског фонда за истраживање рака да задовољи прехрамбене потребе само режимом исхране. Како се прецизира, храна богата витаминима Б6 и Б12 је риба, црвено месо и живина.