Горила међу лептирима: Победници конкурса Заштита природе 2021.

Овогодишње победничке слике одабрао је жири у ком је био и познати амерички кантаутор Бен Фолдс, који је и сам страствени фотограф и члан престижне организације Sony Artisans of Imagery. Било је више од 100.000 пријављених радова, а велику награду освојила је фотографија гориле која пролази кроз облак лептира.
Sputnik
1 / 12

Женка гориле „Малуи“ пролази кроз облак лептира у специјалном резервату Џанга Санга у Централноафричкој Републици.

2 / 12

Јаке кише у Кенији током јануара 2020. године изазвале су изливање једне од већих река са најтежим поплавама до тада. Једина на свету заједница од 5 мушких гепарда покушавала је да пређе ову реку упркос ужасно снажним струјама. Чинило се да је то задатак осуђен на неуспех. Након неколико сати пажљивог истраживања обале, одједном су скочили у воду, покушавајући да препливају реку и тада је нсатала ова фотографија. Коначно су успели да препливају око 100 метара низводно од места одакле су скочили.

3 / 12

Непосредно пре Монсуна, свици се окупљају у одређеним регионима Индије, а на неколико посебних стабала попут овог налазе се у огромном броју који иде и до неколико милиона. Ова посебна слика је настала од 32 слике овог дрвета (свака по 30 секунди експозиције). Касније су слике сложене у Фотошопу. Ова слика заправо садржи 16 минута гледања овог невероватног дрвета.

4 / 12

Пут до куће у Јунану у Кини.

5 / 12

Труп пантаналског алигатора (Caiman yacare) у сувој земљи. Фотографија снимљена дроном 4. октобра 2020. године, у јеку суша које су те године погодиле Пантанал, једно од највећих континенталних мочварних подручја на свету које се налази на југозападу Бразила.

6 / 12

Риба риби гризе реп: Штука је ухватила великог сома и не пушта га. Не знамо како се завршила ова ситуација, али трајала је око сат времена, када је фотографу нестало ваздуха, па је морао да изрони.

7 / 12

Водич у пустињи Сахара у борби против пешчане олује.

8 / 12

Ове године због високог водостаја огромно поље сунцокрета није могло бити покошено. Зими је привлачило на хиљаде различитих врста птица.

9 / 12

Долази лето и лотосов цвет широм Кине расте и цвета. Почетак лета је право време да овај цвет покаже своју снажну виталност с којом је преживео хладну зиму.

10 / 12

Вода и људи.

11 / 12

Суматрански орангутан Бренда је спашена из руку људи који су лоше поступали према њој и повређивали је. Има само три месеца и још увек нема зубе. На фотографији је цео тим ветеринара који се спрема да је оперише и санира повреде које су јој нанели људи. Суматрански орангутан је угрожена врста. Имају чак 97% исти ДНК као људи.

12 / 12

Нова опасност за подводни свет: отпад COVID-19. Према извештају Светског фонда за заштиту дивљих животиња, отпад који је исти као 33.880 пластичних флаша одлази у Медитеранско море сваког минута. Ова фотографија је освојила и прво место на такмичењу фоторепортера Андреј Стењин.

Коментар