РЕГИОН

Ко се не изјасни или да нетачне податке на попису у Црној Гори, може да буде кажњен

Грађани Црне Горе који на предстојећем попису дају нетачне податке или одбију да дају податке, могу да буду кажњени новчаном казном од 100 до 500 евра.
Sputnik
То је предвиђено Нацртом закона о попису, о коме је завршена јавна расправа, преноси Дан.
Казне су запрећене и ако грађани не дају потпун одговор, ако не дају податке о укућанима који нису присутни или о деци млађој од 15 година чији су старатељи.
Предвиђене су и новчане казне за пописиваче, инструкторе, контролоре и друге особе које обављају послове у вези са пописом.
Износ казни је исти, а предвиђене су ако они не обављају послове пописа благовремено и на прописан начин, ако не воде рачуна о тачности уписа података и не чувају као службену тајну прикупљене податке.
Законом о буџету одобрено је 3,4 милиона евра за попис, али се још не зна када ће он бити обављен. Наиме, потребно је да се усагласи коначна верзија закона, пошто је на јавној расправи стављено доста примедби, да се он пошаље Европској комисији на мишљење, па тек онда усвоји у Скупштини Црне Горе.
Подсетимо, пописивачи ће прикупљати низ података о грађанима, од места становања, брачног стања, броја чланова породице, па све до националне и верске припадности.
РЕГИОН
Црногорци ће се на попису изјашњавати о нацији, вери и језику: Одбијен предлог НВО
Колико би било Црногораца, а колико Срба — да је сада попис у Црној Гори
Коментар