СВЕТ

Лава бомба из утробе земље: У један метар стане тона, а температура 900 степени /видео, фото/

Вулкан Кумбре Вијеха на шпанском острву Палма већ месец и по дана не мирује, непрестано избацујући лаву. Један од начина избацивања су и „лава бомбе“, лоптасти комади ужарене магме из утробе земље.
Sputnik
Геохемичар Хари Гајгер са немачког Универзитета Алберт-Лудвиг тренутно са међународном екипом научника испитује ерупцију Кумбре Вијехе на Палми.
Током једног од истраживачких излета близу отвора вулкана изненадила их је „лава бомба“ која се великом брзином котрљала низ падину.
Када се зауставила, Гајгер и његове колеге пришли су округлом парчету стене пречника око метар. Упркос релативно малим димензијама, тежио је око пола тоне.
Приликом ближе инспекције, научници су осећали како стена исијава врелину из језгра, чија је температура већа од 900 степени Целзијуса.
„Лава бомбе“ су веома опасне, јер као пројектили могу врло лако да физички униште објекат на који падну и да изазову пожар.
Примера ради, 2018. године једна „лава бомба“ величине кошаркашке лопте погодила је туристички брод код обале Хаваја, повредивши двадесетак људи, а четворо је завршило у болници, преноси РТС.
СВЕТ
Ватрена апокалипса на шпанском острву: Вулкан избацује блокове усијане магме величине зграде /видео/
СВЕТ
Муње севале док су реке лаве уништавале зграде: Застрашујуће сцене на европском острву /фото/
Коментар