РУСИЈА

"Сила која може да уништи пљачкашке хорде нациста": 80 година од јединствене параде у Москви

На Црвеном тргу у Москви одржана је 7. новембра 1941. године велика војна парада у част 24. годишњице Октобарске револуције. Како наглашавају историчари, она је била јединствена по том што су војници и команданти Црвене армије, након марша центром совјетске престонице, одлазили директно на фронт.
Sputnik
1 / 9

Битка за Москву је почела 30. Септембра 1941. Године. На престоницу СССР је кренуло око 1,8 милиона војника, 14.000 тенкова и минобацача.

2 / 9

Без обзира на веома тешке услове током одбране Москве, совјетско руководство је, са циљем да подигне морални дух становника, одлучило да организује параду.

3 / 9

Како наводе историчари, војници и командири Црвене армије су тек дан уочи параде сазнали ко ће од њих учествовати у маршу.

4 / 9

Парадом је командовао генерал Павел Артјомов, док се присутнима обратио лично Јосиф Стаљин.

5 / 9

„Цео свет нас гледа као на силу, која може да уништи пљачкашке хорде немачких освајача… Велика ослободилачка мисија пала је на нас. Будите достојни те мисије!“, обратио се Стаљин војницима.

6 / 9

На паради је учествовало око 30.000 војника.

7 / 9

Након параде, војници су отишли на фронт.

8 / 9

Тенкови иду на фронт

9 / 9

„Овај догађај је одиграо огромну улогу у јачању моралног духа војске, совјетског народа, и имао велики међународни значај“, написао је у својим мемоарима маршал СССР Георгиј Жуков.

Коментар