РУСИЈА

Руска лекарка открива најбоље поврће за јачање имунитета у сезони прехлада

За одржавање имунитета током периода сезонских болести и вируса корона врло је делотворан парадајз, изјавила је руска лекарка Наталија Круглова.
Sputnik
Према речима дијетолога, то поврће је изузетно косисно за организам захваљујући великом садржају антиоксиданаса.
„Парадајз садржи ликопен, снажан и важан антиоксиданс за човека. Он штити организам од деловања слободних радикала које могу да изазову оболевање кардиоваскуларног система, као и онколошке болести. Захваљујући ликопену активирају се заштитне ћелије имуног система“, објаснила је она за радио Спутњик.
Како каже, јединствени састав парадајза, садржај витамина Ц, дијететних влакана и бета каротена чини то поврће изузетно корисним за очи, кожу, косу и нокте.
Сок од парадајза
Међутим, својства парадајза у великој мери зависе од начина на који се припремају. На пример, витамин Ц се разграђује приликом загревања, за разлику од ликопена. Тог антиоксиданса има још више у парадајз пасти него у свежем поврћу, додала је.
Круглова је такође напоменула да је, упркос свим користима, то поврће контраиндиковано за особе са упалама гастроинтестиналног тракта или индивидуалном нетолеранцијом на овај производ.
РУСИЈА
Руски лекар препоручује универзални производ за људе са слабим срцем
Коментар