Према речима дијетолога, то поврће је изузетно косисно за организам захваљујући великом садржају антиоксиданаса.
„Парадајз садржи ликопен, снажан и важан антиоксиданс за човека. Он штити организам од деловања слободних радикала које могу да изазову оболевање кардиоваскуларног система, као и онколошке болести. Захваљујући ликопену активирају се заштитне ћелије имуног система“, објаснила је она за радио Спутњик.
Како каже, јединствени састав парадајза, садржај витамина Ц, дијететних влакана и бета каротена чини то поврће изузетно корисним за очи, кожу, косу и нокте.
Сок од парадајза
© Pixabay
Међутим, својства парадајза у великој мери зависе од начина на који се припремају. На пример, витамин Ц се разграђује приликом загревања, за разлику од ликопена. Тог антиоксиданса има још више у парадајз пасти него у свежем поврћу, додала је.
Круглова је такође напоменула да је, упркос свим користима, то поврће контраиндиковано за особе са упалама гастроинтестиналног тракта или индивидуалном нетолеранцијом на овај производ.