РУСИЈА

Руски научници: Црни бибер зауставља ширење короне

Природни алкалоиди који се налазе у црном биберу могу да зауставе ширење вируса корона, саопштили су научници из Института за цитологију Руске академије наука. Резултати истраживања су објављени у научном часопису „Биомедицина“.
Sputnik
Научници су покушали да пронађу начин како да блокирају протеин-узрочник вируса када га унесемо у тело. Главна научна сарадница Института Олга Остроумова објаснила је да су стручњаци поставили задатак да се не блокира сам протеин, већ да се не дозволи његово спајање са ћелијама човека.
Током експеримената на моделима вирусних и ћелијских мембрана, а у присуству фрагмента протеина патогена, аутори научног рада су утврдили да се пиперин, који се налази у црном биберу, најбоље бори са вирусом. Резултати испитивања у Институту епидемиологије и микробиологије „Пастер“ у Санкт Петербургу су охрабрујући. Тамо је тестиран пиперин на сој вируса корона из Вухана и тестирани су ефекти једињења на мајмуне.
Према речима научника, ефикасност пиперина против ковида 19 се објашњава способношћу алкалоида да мењају својства липидне опне вируса, као резултат тога он не може да проникне унутар ћелије и да зарази организам.
По мишљењу Остроумове, вирус корона не може да формира резистенцију на пиперин, јер мутације вируса развијају ћелије које не утичу на липидну опну.
На основу резултата истраживања у будућности ће моћи да се развију додатна биолошка средства у борби са вирусом корона.
РУСИЈА
Савети руских лекара: Како да се изборите са опадањем косе након прележане короне
Коментар