ДРУШТВО

"Слаткиш природе": Зашто би требало да га једемо више

Сматра се да урме потичу из регије која се протеже између Египта и југозападне Азије. Хиљадама година биле су основна храна Блиског Истока.
Sputnik
Слатког су укуса, па су идеална замена слаткишима. Међутим, поред тога нуде бројне здравствене предности.

Зашто да их једемо?

Назване су „слаткишима природе“ јер су одлична замена за бели шећер.

Калијум

Урме имају 20 процената препорученог дневног уноса калијума. Калијум је један од најважнијих минерала присутних у људском телу. Он регулише равнотежу течности, контракције мишића и нервне сигнале. Када је ниво калијума низак, то утиче на главне телесне функције, што доводи до ниског нивоа енергије, грчева у мишићима и физичког и менталног умора.

Садрже влакна

Урме садрже влакна која су кључна у регулисању дигестивног система и одржавању нормалног здравља црева.

Магнезијум и бакар

Магнезијум регулише функцију мишића и нерава, ниво шећера у крви и крвни притисак. То је такође кључно за синтезу протеина у телу. Доприносе и апсорпцији гвожђа.
Урма садржи око 18 процената бакра, што помаже да наше тело добије довољно гвожђа. Бакар је неопходан за људско тело јер доприноси апсорпцији гвожђа, а заједно ови минерали функционишу како би омогућили телу да формира црвена крвна зрнца. Бакар такође помаже нашим телима да одрже здраве кости, крвне судове, нерве и имунолошку функцију.

Антиоксиданси

Антиоксиданси помажу у елиминацији радикала из ћелија и смањују штету узроковану оксидацијом. Исхрана богата антиоксидансима такође може да смањи ризик од срчаних болести.

Извор витамина Б

Урме садрже витамин Б6, који погодује централном нервном систему и метаболизму. Витамин Б6 у телу функционише тако да претвара храну у енергију и помаже у производњи серотонина и допамина, пренео је Магазин новости.
Коментар