РУСИЈА

Захарова о миграционој кризи: Чему све те конвенције и споразуми кад они не вреде ни гроша

Запад не жели да помогне мигрантима на пољско-белоруској граници иако их је све време дозивао да дођу у њихове земље, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik
„Сведоци смо шта се дешава. Прво их зову к себи у наручје, а потом их више не желе“ казала је она за белоруске медије.
Такође је казала и да је сада најважније да се сви колективно организују и пруже помоћ мигрантима уместо да воде политичке разговоре.

„Зашто су се деценијама уназад уводиле и усвајале конвенције и споразуми? Ни један од тих докумената о људским правима не вреде ни гроша ако се све своди на ово“, додала је.

Ескалација на белоруско-пољској граници

Криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напуштају пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице.
Неке групе миграната повремено успевају да продру у Пољску. Остали се налазе на територији Белорусије у шаторском кампу у шуми у близини границе – према прелиминарним проценама, тамо је око две хиљаде људи, укључујући жене и децу. Белоруска страна им доставља хуманитарну помоћ. Са друге стране, пољске власти појачале су војно присуство на граници.
Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих акција људи беже од рата.
СВЕТ
Пољска диже ограду према Белорусији дугу 180 километара
Коментар